Älska pocket, 2019-04-13

Foto: Daniel Diaz/Sveriges Radio

Sveriges Radios Romanpris 2019 till Sara Stridsberg

Sara Stridsberg tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2019 för sin roman Kärlekens Antarktis. Priset delas ut för 26:e gången. Det unika med Sveriges Radios Romanpris är lyssnarjuryn som består av representanter från ett antal bokcirklar. Juryn diskuterar de nominerade romanerna och utser tillsammans pristagaren. Prissumman är på 30 000 kronor.

Lyssnarjuryns motivering

"Trots den brutala döden och det smärtsamma livet är detta en bok om kärlek. Att låta mordoffret berätta sin egen historia ger ett perspektiv vi annars sällan får. Med exakt gehör väver Sara Stridsberg en poetisk och hudlös berättelse som är omöjlig att sluta läsa. "

Sara Stridsberg om priset

Det känns mycket flott att få pris av en lyssnarjury av bokcirklar. Det är fantastiskt med denna stora folkrörelse och bildningsrörelse – ett imponerande arbete med litteraturen verkar pågå därute.

Sara Stridsberg

Sara Stridsberg är författare och dramatiker. Hon debuterade 2004 med romanen Happy Sally och fick sitt stora genombrott, även internationellt, med ”Drömfakulteten” 2006. Sara Stridsberg har bland annat belönats med Nordiska rådets litteraturpris, Samfundet De Nios stora pris och Selma Lagerlöfs litteraturpris samt Augustprisnominerats fyra gånger. 2016 valdes hon in som ledamot av Svenska Akademien som hon lämnade 2018.

Kärlekens Antarktis

Kärlekens Antarktis är ett hjärtslitande existentiellt drama som innehåller Stridsbergs karakteristiska blandning av stor litterär tyngd och tillgänglighet, en originell mix av skräck och skönhet, längtan och svart förtvivlan. En brutal berättelse om oväntad kärlek, ömhet och ljus i det totala mörkret.