Älska pocket, 2024-04-11

Foto: Carl-Johan Utsi

Succéromanen Stöld har blivit film – premiär på Netflix 12 april

I januari 2021 släppte Augustprisbelönade författaren Ann-Helén Laestadius romanen Stöld. Tre år, över 135.000 sålda exemplar och ett antal priser senare har boken blivit film och har premiär på Netflix den 12 april. Filmen är regisserad av Elle Márjá Eira, och Laestadius står som exekutiv producent tillsammans med agenten Kaisa Palo.

Handlingen kretsar kring Elsa som blir vittne till hur en man som hon känner igen dödar hennes ren och sedan hotar henne till tystnad. I berättelsen följer vi med i Elsas värld, präglad av förtryck mot samer, renar som dödas och polisen som inte utreder brotten, klimatförändringar som hotar renskötseln och hennes kamp i en annars mansdominerad miljö. Boken är baserad på mer än 100 polisanmälningar om hot, sabotage och dödade eller torterade renar som samer har utsatts för.

Ann-Helén Laestadius:

– Jag skrev boken för att jag behövde kanalisera min egen ilska och upprördhet över det som drabbar renskötare och samer. Jag kände att det var en historia som behövde berättas eftersom många är ovetande om vad som pågår i Sápmi. Det var också viktigt för mig att skriva en bok för oss samer, att berätta om vårt liv på vårt sätt.

Stöld blev en stor framgång och tilldelades priset Årets Bok 2021. Två år senare släpptes Straff, en fristående uppföljare, som tilldelades andraplatsen i Årets Bok 2023. Laestadius har också bland annat tilldelats Augustpriset 2016, Norrlands litteraturpris 2017 och Moapriset 2023.

Ann-Helén Laestadius är uppvuxen i Kiruna och har sina samiska rötter i byn Nedre Soppero. Hon inledde sin författarkarriär med ungdomsromaner, och Stöld var hennes första roman för vuxna.

Stöld och Straff  är de två första delarna i Sápmi-trilogin som kommer fullbordas under 2025.

Arbetar du som lärare? Vi har gjort en lärarhandledning du kan använda i undervisningen, ladda ner här.