Älska pocket, 2018-11-27

Foto: Stefan Tell

Stina Jackson sätter Norrland på kartan med prisbelönta Silvervägen

Stina Jackson  har med sin hyllade debutroman Silvervägen skrivit Årets bästa svenska kriminalroman 2018. I söndags meddelade Svenska deckarakademin sitt beslut.

Silvervägen har fått lysande recensioner och är såld till ett antal länder. I boken försvinner unga kvinnor i någonstans längs "Silvervägen" som är ett annat namn för riksväg 95 och som sträcker sig från norska gränsen i Arjeplogsfjällen till Bottenviken.

– Idén till boken fick jag när jag såg en dokumentär om Highway of tears, en väg i Kanada där det har försvunnit kvinnor under 40 års tid. Miljön där fick mig att tänka på mitt Västerbotten, fick mig att känna hemlängtan, säger Stina Jackson.

Skrivandet kom till mitt under en livskris

För Stina, som är född 1983 i Skellefteå, var Västerbotten hemma för fram till hon drygt tjugo år flyttade till sin blivande man i Denver. En livskris var det utlösande faktorn för Stinas skrivande. Hon hade börjat på juristlinjen i USA, men fick avbryta studierna och hamnade i en depression. Maken uppmuntrade  henne att börja skriva.

Det tog två år innan Stina skickade in sitt manus till förlag. Det första manuset refuserades med uppmuntran att hon ”hade vad som krävdes för att skapa levande litteratur”.

Om Silvervägen:

Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.

Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Silvervägen är en stämningsfull och berörande spänningsroman om att orka vara stark när det är som mörkast.

Pressröster:

”… en sådan där roman som man läser och läser och läser och aldrig vill lämna.” Skånska Dagbladet

”En lysande debut ... Stina Jackson vänder skickligt perspektivet gång på gång: ensamhet kan vara bättre än gemenskap, de stora skogarna kan vara tryggare än ett hus man inte kan lämna.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Det sägs att Sara Lidman gjorde århundradets debut med romanen 'Tjärdalen' 1953. Nu gör Stina Jackson dunderdebut 2018 med spänningsromanen ’Silvervägen’, som utspelar sig i Lidmans grannby. Det är en ny västerbottnisk författarstjärna som tänts.” Jan Bergsten, Norrländska Socialdemokraten