Älska pocket, 2019-06-21

Foto: Martin Stenmark

"Snabba cash" blir spin-offserie på Netflix

Jens Lapidus succéroman Snabba cash blir streamingtjänsten Netflix andra svenska satsning. Serien är en spin-off på den bästsäljande romanen.

Jens Lapidus i ett pressmeddelande

"Jag har längtat efter en fortsättning på 'Snabba cash'. Berättelserna är fortfarande episka men skildrar också vår samtid i ett ofiltrerat ljus. Det kommer att bli fantastiskt."

Jens Lapidus är exekutiv producent och skriver manus tillsammans med Oskar Söderlund som skrivit manus till Ettor och nollor och Gråzon.

Snabba cash

 Snabba cash är en skildring av samhällets mörka sida där känslokalla gäng utan
spärrar styr. På ett rättframt språk och med imponerande berättardriv skildrar Jens Lapidus brottets obönhörliga logik mitt ibland oss. På Stureplan, i Sollentuna, i villaförorterna. Det är en bild av Sverige som för tio år sedan bara anades i medierna, men som vi inte riktigt ville eller vill kännas vid. JW, Jorge och Mrado; tre män vars vägar korsas på ett sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. Vägen dit går genom de fina salongerna på Östermalm, genom fängelser och de tyngsta kriminella gängen, genom skitiga förortsbordeller där flickor hålls fångna, ja, kort sagt, genom ett helvete. Och för vad? För snabba cash.

Om Jens Lapidus

Jens Lapidus, född 1974, debuterade 2006 med Snabba cash, som blev en av 2000-talets mest omtalade och sålda böcker. Snabba cash är såld till 30 länder, däribland USA och England, och filmatiserad i regi av Daniel Espinosa.

Uppföljaren Aldrig fucka upp (maj 2008) är skriven i samma hårdkokta stil och skildrar även den de kriminellas egen inre logik. 2011 kom den tredje titeln i serien om Stockholms undre värld: Livet deluxe. Även de två senare delarna i trilogin filmatiserades med stor framgång.

Inspirerad av James Ellroy skapar Jens Lapidus en egen genre: Stockholm Noir. Det Ellroy gör med femtiotalets Los Angeles gör Lapidus med Stockholm idag. Och perspektivet är the bad guys. Totalt.

2012 utkom Lapidus med novellsamlingen Mamma försökte.

2012 inledde Jens Lapidus en ny serie i tre delar med titeln Vip-rummet. Här står det skaviga paret Emily och Teddy i centrum. Emily är en ung advokat med spikrak karriär som affärsjurist i sikte medan Teddy just frigivits efter åtta år i fängelse efter ett brutalt kidnappningdrama.