Älska pocket, 2023-08-20

Foto: Caroline Andersson Renaud

Siri Helle: "Känslofällan är när du agerar på dina känslor för att det känns rätt i stunden"

Känslor är fantastiska. De kan göra dig stark och ge kraft att anta livets utmaningar. Men de kan också förstöra och få dig att agera impulsivt och självdestruktivt. Känslofällan innebär att du agerar på dina känslor för att det känns rätt i stunden, trots att det saboterar för dig på sikt. Men det finns en lösning. Genom att gå emot känslan och agera tvärtemot kan du ta makten över dina tankar och känslor. Den här kraftfulla metoden, med grund i KBT, har revolutionerat livet för miljontals människor världen över.

I den praktiska handboken Känslofällan visar psykolog Siri Helle konkret hur du gör för att vända prestationsångest, olust och stress till självkänsla, motivation och glädje.

Siri Helle:

Foto: Caroline Andersson Renaud

– Känslofällan är när du agerar på dina känslor för att det känns rätt i stunden, trots att det bara förvärrar problemet på sikt. I boken lär jag ut beteendeprincipen och listar konkreta saker du kan göra redan idag för att ta makten över ditt mående och för att uppnå en minskad oro och stress samt få mer glädje i livet.

Det finns många myter och missförstånd när det kommer till måendet, och i den här boken går jag igenom vad forskningen säger och varför många av de populära råden inte fungerar.

Den goda nyheten är att decennier av psykologisk forskning visar att det går att ”hacka” systemet kring känslofällan. Du kan omprogrammera dig själv med hjälp av en psykologisk metod som du redan borde ha fått lära dig.

Siri Helle:

– Jag kallar det för beteendeprincipen. Genom att agera i linje med känslan du vill uppnå, snarare än känslan du redan har, kan du bryta det invanda mönstret. En enda subtil men medveten beteendeförändring kan kicka igång en psykologisk feedbackloop som förändrar dina tankar och känslor i grunden. Beter du dig lugnt så sjunker stressnivåerna. Agerar du modigt krymper rädslan. Du vänder den negativa spiralen till en positiv och tar makten över ditt liv. I stället för att stångas med känslosvall och ingrodda tankemönster tar du genvägen förbi. I boken ger jag också en introduktionskurs i mänsklig psykologi.

Utdrag från boken:

Jag har jobbat på privat mottagning, inom primärvården och på specialistklinik för svår ångest och depression. Den sistnämnda mottagningen är för svårt sjuka personer som har testat minst två behandlingar tidigare utan tillräckliga resultat. Ändå fick jag gång på gång höra samma sak: ”Varför har jag inte fått lära mig det här tidigare?” Även om det här är en metod som faktiskt kan hjälpa svårt sjuka är den ännu effektivare ju tidigare vi sätter in den. Låt mig berätta det här för dig nu, så vi slipper mötas i terapirummet om tio år. Om tio år hoppas jag att du i stället reser jorden runt, lever lycklig med ditt livs kärlek, frodas på drömjobbet eller vad du nu längtar efter som känslofällan hindrar dig från att göra i dag. Om du mår riktigt dåligt ska du inte heller läsa den här boken, då ska du söka vård. Men om du precis som jag brottas med oro, stress eller motivationsbrist på ett alldeles normaljobbigt sätt så har jag några viktiga lärdomar till dig. Vilka känslor just du brottas med kan jag så klart inte veta. Jag är psykolog, inte tankeläsare (även om folk överraskande ofta blandar ihop de två). I den här boken kommer jag därför att gå igenom de allra vanligaste utmaningarna: självkänsla, glädje, motivation, oro och stress. I slutändan sitter du med en handbok för ett lite lyckligare, lite effektivare liv. Eftersom du är långt ifrån ensam om att brottas med känslofällan kommer du också att få råd kring hur du stöttar en kompis som gång på gång saboterar för sig själv. Du kan vara ett värdefullt stöd i någon annans förändring.

Boken är lättläst och ger många råd för att undvika känslofällans motstånd mot en bättre funktion i livet.” BTJ

”Siri Helle skriver väldigt roligt och lättsamt och det gör att fakta och allvar blir roligt att ta till sig.” @JAG_SKRIVER_O

Om författaren:

Siri Helle är legitimerad psykolog och har arbetat med KBT-behandling av depression, stress och ångest. Hon är faktagranskare på 1177 Vårdguiden inom området psykisk hälsa och medverkar regelbundet som psykologisk expert i TV4, SvD och Sveriges Radio. Som prisbelönt författare till Smartare än din telefon och Ensam eller stark är hon en flitigt anlitad föreläsare och har bland annat hållit ett TEDxTalk.

Boken Känslofällan – Ta makten över dina känslor, tankar och beteende kommer ut den 24 mars, även som ljudbok, inläst av Siri Helle själv. All royalty för Känslofällan doneras till GeEffektivt.se.