Älska pocket, 2019-05-22

Foto: Klara Johansson

Riktiga lögner – och påhittade: Avsnitt 5 av Pocketpodden

Hur gick det till när den sk stjärnkirurgen Paolo Macchiarini förförde ledningen för Karolinska institutet? Den som kommit närmast sanningen – och lögnerna – på KI är journalisten Bosse Lindqvist, pocketaktuell med boken Macchiariniaffären, och i dagens avsnitt berättar han om pusselbitarna som föll på plats först efter arbetet med den prisade tv-dokumentären.

Lina Bengtsdotter har ett öga för de tilltufsade, människor som livet farit fram med utan att be om lov. Efter Annabelle kommer nu Francesca och i Pocketpodden berättar Lina varför barndomens Gullspång är en utmärkt spelplats för suggestiva spänningsromaner.

Dessutom tipsar Lisa Jonasdotter om Anna Fredrikssons Mellan himmel och hav och Catharina Ingelman-Sundbergs Krutgummor på krigsstigen, och Klara Johansson tipsar om Annika Widholms Yrsel.

Lyssna på avsnittet.

Macchiariniaffären av Bosse Lindquist

Våren 2014 upptäckte fyra läkare på Karolinska att deras kollega, stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, utförde plågsamma och livsfarliga experiment på människor – och sedan ljög om resultaten i sin forskning. Deras avslöjanden motarbetades av ledningarna för både sjukhus och universitet under flera år. Och trots att det konstaterades att grava missförhållanden ägt rum kom ingen att dömas för något brott. Här berättar Bosse Lindquist hela den märkliga historien om kirurgen med rockstjärnestatus som påstod sig vara på väg att lösa en av den medicinskavetenskapens största gåtor. I sin jakt på sanningen följer han i Macchiarinis fotspår – till ryska Krasnodar, Barcelona, Florens, London, New York och tillbaka till Stockholm. Spåren leder högt upp i samhället där pengar, ära och prestige tycks gå före patienternas bästa.

Francesca av Lina Bengtsdotter

Kriminalinspektör Charlie Lager är mitt uppe i en komplicerad utredning i Stockholm när hon får höra talas om ett gammalt olöst fall. För snart trettio år sedan försvann tonårsflickan Francesca från trakterna kring Gullspång, där Charlie själv växte upp. Francescas försvinnande påverkar Charlie djupt och fallet tar sig snart in i hennes redan plågsamma drömmar. När en barndomsvän ber om hjälp att reda upp sitt liv bestämmer sig Charlie för att återvända till Gullspång. Med sig bär hon sina mardrömmar och de obesvarade frågorna kring Francescas öde. Men snart upptäcker hon att alla i bygden inte uppskattar att hon börjar gräva i fallet.