Älska pocket, 2020-04-09

Foto: Philip Mynott

Rättegångsthriller och äktenskapsdrama av högsta klass

"Efter skandalen kombinerar angelägen samhällsdebatt med en spännande intrig på ett ovanligt snyggt sätt", skriver AMELIA. Boken är lika delar äktenskapsdrama och rättegångsthriller. Den nominerades 2019 till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminaroman.

Verkligt fall inspirationen

Sarah Vaughan, utbildad vid Oxford, arbetade som nyhetsreporter och politisk korrespondent, innan hon slog igenom med Efter skandalen. Temat i boken ligger oerhört rätt i tiden – det handlar om män med makt, sexuella övergrepp och gråzoner. Inspirationen till boken fick Sarah Vaughan då hon bevakade en rättegång då en känd fotbollsspelare stod anklagad för våldtäkt.

”Det var då jag förstod hur hårt vi dömer kvinnor i våldtäktsfall, och jag insåg hur utelämnande och hemsk en våldtäktsrättegång måste vara”, säger hon i en intervju med Bookreporter.com.

En minister i brittiska regeringen anklagas

I Efter skandalen anklagar en ung kvinna en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott. James Whitehouse är framgångsrik och omtyckt, med nära band till premiärministern. För frun Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten om att skydda sin familj och det privilegierade liv de lever.

Kate Woodcroft är en erfaren brottmålsadvokat, specialist på sexualbrott, och den som får uppdraget att driva fallet. Hon vet att rättskipning i praktiken handlar om vem som argumenterar bäst, men denna gång är hon övertygad om att James är skyldig och att han måste få sitt straff.

Rosor om boken

"Man sitter fastnaglad. Det beror förstås på det engagerande innehållet men i hög grad också på stilens och språkets knivskarpa elegans, så ovanlig i vår tid." Upsala Nya Tidning

”Hon stormar mot ett samhälle där människor av börd och med makt ostraffat tar sig rätten att agera som svin. Boken är en höjdare. Man sitter fastnaglad.”, skriver UNT om Efter skandalen – och det är inte svårt att hålla med.

Sinnebilden av framgång

Den brittiske ministern James Whitehouse är sinnebilden av framgång – charmig, stilig, vältränad och med en medfödd självsäkerhet. Han växer upp i samhällets toppskift och studerar på de bästa skolorna. Under universitetsstudierna i Oxford träffar han inte bara sin blivande hustru Sophie, utan också sin bäste vän som sedan blir premiärminister och som utser James till minister.

Bakom den välslipade fasaden

Men vem är egentligen James Whitehouse? Bilden krackelerar när hans före detta älskarinna och medarbetare anklagar honom för våldtäkt. Sarah Vaughan beskriver honom ur flera vinklar. Den moderna familjefadern ställs mot universitetstidens festglada student. Frun har en bild, en flicka i Oxford berättar en annan historia. Om män med makt som ansar sig ha rätt att behandla andra hur de vill. Här finns åtskilliga kopplingar till verkligheten – många brittiska makthavare som festat hårt genom studieåren, vilket också belysts i media. Och sist men inte minst får vi se James ur ett ytterligare perspektiv – det juridiska genom brottmålsadvokaten Kate Woodcroft.