Älska pocket, 2018-09-11

Foto: Ola Kjelbye

Ragga som du shoppar – en intervju med pocketaktuella Lin Jansson

Huvudpersonen Lovisas liv står så still att hon börjat tro att det krälat in under en sten och dött. Hon närmar sig trettio, har en tillvaro hon tröttnat på, ett jobb hon hatar och kommer aldrig någon vart med killen hon gillat sedan tidernas begynnelse. När Lovisas syster råkar riktigt illa ut tar livet en vändning och under det närmaste halvåret ska så många saker hända att ingenting snart är sig likt.

Så beskrivs författaren Lin Janssons debut Ragga som du shoppar som är en skratta-tills-man-kissar-på-sig-framkallande roman. Vi är nyfikna på Lins författarskap och passade på att ställa några frågor inför pocketsläppet.

Berätta om den underbara titeln! Hur ska man egentligen tolka den? Vad syftar den på?

Titeln syftar till att man ska våga ta för sig lite mer i sitt kärleksliv. En av karaktärerna gör en jämförelse med hur framåt och oblyg man är när man shoppar skor och tanken är alltså att man ska ragga på ett liknande sätt.

Som läsare blir man helt förälskad i huvudkaraktären Lovisa och vill liksom ha henne som kompis. Varifrån hämtade du inspirationen till henne?

Åh vad fint sagt, tack! Det är så svårt att säga var inspirationen kommer ifrån, livet i stort antar jag, samtal, roliga historier, saker man ser och hör.

Läsningen bjuder på massor utav asgarv – det känns ibland som att titta på en rolig tv-serie. Spelar humor en viktig del i ditt eget liv?

Absolut, humor, skratt och barnsligheter, sånt gillar jag!

Har det varit en utmaning att skriva roliga scener?

Njae, inte direkt. Att hitta på roliga historier och dialoger kommer ganska naturligt för mig. Att fylla ut med allt runtomkring och binda ihop det till en historia har varit en större utmaning.

I kontrast till humorn finns också ett allvarligare tema, Lovisas syster lider av en depression. Varför var det viktigt för dig att lyfta fram psykisk ohälsa?

För att även om i princip alla upplever någon form av depression eller nedstämdhet under sitt liv, så är psykisk ohälsa fortfarande någonting som konstant missuppfattas, nervärderas och anses vara mindre allvarlig än fysisk ohälsa.

Lovisa är vilsen och söker en ny riktning i livet. Har du något tips till läsare som kan känna igen sig i det?

Ta chanser, sök dig vidare, stanna inte på jobb, platser eller i relationer som inte är bra. Prova nya saker, och om det inte funkar, prova någonting annat. Lite som när du shoppar skor.