Älska pocket, 2022-08-18

Premiär för filmatiseringen av succéromanen Där kräftorna sjunger

Den har kallats megabästsäljare och fenomenroman och har fångat en hel värld med 15 miljoner sålda exemplar. I Sverige har Där kräftorna sjunger av Delia Owens toppat försäljningslistorna i flera år och idag sålt i 680 000 exemplar.

Den 19 augusti har filmen Där kräftorna sjunger premiär på de svenska biograferna. Filmen är producerad av Reese Witherspoon och Lauren Neustadter och regisserad av Olivia Newman. Huvudrollen spelas Daisy Edgar-Jones som fick sitt stora genombrott i tv-serien Normala människor, baserad på romanen med samma namn av Sally Rooney.

I en intervju i Kulturnyheterna beskriver huvudrollsinnehavaren Daisy Edgar-Jones historien: – Det är främst en överlevnadshistoria om en flicka som växer upp i en fientlig miljö, men det är också en mordgåta och en kärlekshistoria.

En av få böcker som sålt 5 miljoner exemplar på ett år

Boken är både älskad och omdebatterad och många frågor sig varför boken blivit en sådan stor framgång. En del kan ha med att göra att den har blivit en ”snackis” som hittat sina läsare genom rekommendationer och boktips – bland annat av Reese Witherspoons bokklubb Hello Sunshine som utsåg den till månadens bok. En annan del kan vara att boken utkom precis när pandemin utbröt. Boken handlar om överlevnad och isolering på flera olika plan.

Författaren bakom boken

Delia på inspelningsplats. Foto från Instagram

Delia Owens var sjuttio år när hon gav ut Där kräftorna sjunger. Hon har en bakgrund som zoolog och forskare. Hon har blivit publicerad i flera vetenskapsmagasin och varit medförfattare till tre internationellt framgångsrika fackböcker. Delia Owens har under stora delar av sin karriär ägnat sig åt att studera hyenor, lejon och elefanter i södra Afrika. Och trots att berättelsen är fiktion berättar Owens i New York Times att hon utgått från sina egna erfarenheter.

"När jag observerade lejon, bruna hyenor och elefanter i det vilda blev jag fascinerad av hur mycket deras sociala beteenden påminner om våra. Dessa grupper med honor utvecklades förstås evolutionärt tack vare att det är fördelaktigt för överlevnaden, som att klara sig från rovdjur."

Läs en längre intervju med författaren

OM NATURENS KRAFTER OCH ENSAMHETENS PRIS

Det är 1950-tal och utanför North Carolinas kust i USA. I berättelsens centrum står Kya Clark som bara är ett barn när hon överges av sin familj och tvingas överleva i den öde våtmarken helt ensam, isolerad från omvärlden och med bara fiskmåsar som vänner. Invånarna i det lilla samhället sprider elaka rykten om henne, kallar henne ”Träskflickan”och utsätter henne för kränkningar under flera år.

Tjugo år senare när Chase Andrews, stadens talangfulla quarterback, hittas död i närheten av Kyas hem blir hon därför omedelbart misstänkt.

Det polisen och byborna inte vet är att Kya är långt ifrån den obildade enstöring som de tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv.

Där kräftorna sjunger är översatt till svenska av Cecilia Berglund Barklem och finns även som inbunden och ljudbok i uppläsning av Anna Maria Käll.

Sagt om boken

"Jag tror aldrig att jag läst en roman som bjudit på så mycket – ett helt briljant och gediget hantverk!" Kristina Ohlsson, författare

"En fantastisk historia som berör på flera plan." Tara

"En smärtsamt vacker debutroman." The New York Times Book Review

"Där kräftorna sjunger av romandebuterande amerikanska Delia Owens är en av årets bästa böcker. Det kan jag skriva under på! Det är en sådan där bok som bara sprider sig, som alla bara måste läsa. Och det med rätta." Marie Magnusson, Smålandsposten

"Från första sidan är jag fast, fängslad och fascinerad. Handlingen kommer direkt och språket är ljuvligt och jag njuter under läsningen." Agneta Norrgård, P4 Västernorrland

"Det är uppfriskande med romaner som inte kan placeras i ett fack. Owens debut har element av feelgood och faktiskt också kriminalroman, men är framförallt en berättelse om en kvinnas val och liv." Göteborgs-Posten