Älska pocket, 2020-10-30

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden#71: Monika Fagerholm vet vem som dödade bambi

Det måste finnas något annat än tystnad, skvaller och juridik, säger Monika Fagerholm som tilldelades med Nordiska rådets litteraturpris häromdagen. I romanen Vem dödade bambi? skildrar hon hur en nertystad gruppvåldtäkt får människorna i det fina villasamhället att en efter en gå under. Hon kallar det tystnadens mönster, från den första respiten till explosivt trauma. I podden berättar hon också om den verkliga tragedi som skakat hennes egen stad och hur hon själv försökte bidra med något annat än just tystnad, skvaller och juridik.

Dessutom en ny pocketaktuell roman av Nora Roberts: Förövarna.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Vem dödade Bambi?

Om Vem dödade Bambi?

Vem dödade bambi? är en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder. I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi?.

Om Monika Fagerholm

Monika Fagerholm är en finlandssvensk författare som är född i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten och är idag en av Finlands mest kända och framgångsrika författare. För sina böcker har Monika Fagerholmmottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser, bland annat Augustpriset 2005 och Svenska Akademiens nordiska pris 2016. Vid sidan av sitt författarskap har hon även forskat om Runeberg och Mirjam Tuominen. Monika Fagerholm tilldelades Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020 i augusti.

Om Förövarna

På ytan framstår Bigelows som den perfekta familjen. Men bakom stängda dörrar lever barnen Zane och Britt i ständig terror. De har lärt sig att dölja fadern Grahams våldsamma beteende för omvärlden. Ända till den dag då fjortonåriga Zane för första gången vågar säga emot.  Tjugo år senare bestämmer sig Zane för att återvända till sin barndomsstad. I idylliska Lakeview finns smärtsamma minnen, men där finns också hans trygga moster, hans älskade syster och vännerna från förr. Och där finns Darby McCrae. En nyinflyttad trädgårdsarkitekt vars sprudlande energi Zane inte kan motstå. Men det visar sig att Darby också gömmer såriga upplevelser under sin starka yta. Och även om både Zane och Darby har kommit långt är deras trauma inte över.