Älska pocket, 2020-06-16

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden: Flora Wiström om att slå sin bror – riktigt hårt

Syskon som slåss tills blod och blåmärken. Flora Wiström vet vad det handlar om.

Hon växte upp med två bröder och i romanen Hålla andan gestaltar hon dynamiken mellan två systrar och en bror. Som tre spetsar på en triangel skall de åt varsitt håll men sitter ändå ofrånkomligt fast i varandra.

Flora är också proffsbloggare, och vi undrar om det är bra eller dåligt för en författare?

Till kaffet vårens bästa kulturkombo: En underbar roman har blivit en lika underbar tv-serie: Normala människor av Sally Rooney.

Lyssna på avsnittet

Programledare Lisa Tallroth.

Hålla andan av Flora Wiström

Min syster föddes i ett badkar, jag i en säng. Hon i vatten, jag på land.

Mina cyklar till simhallen. Hon har cyklat dit varje dag sedan hennes storasyster Daria försvann. Och för varje simtag Mina tar i sin systers baddräkt blir det allt tydligare att Daria bär på stora hemligheter. Hålla andan är en berättelse om sexuell makt, prestationskrav och bandet mellan syskon.

Sagt om boken

Hålla andan är en sällsamt träffsäker skildring av syskonskapets motsägelsefulla natur, där man kan vara någon närmast och samtidigt inte känna denna alls.” Barometern

”En stark och välskriven berättelse.”

”Flora Wiström har i Hålla andan skapat ett tilltal som är ogenerat och känns äkta ” ETC

Normala människor av Sally Rooney

Normala människor är en generationsroman om kärlek, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv. Tidningen The Times utnämnde Normala människor till ”Årets bok 2018”. Boken har tilldelats The Specsavers National Book Award 2018 samt nominerades till The Costa Book Award 2019 och The Man Booker Pris 2018.

Connell och Marianne växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon rik men ensam. De börjar prata, snart ligger de med varandra, kort därefter gör de slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända: Marianne omges av människor som vill vara henne nära medan Connell sluter sig inåt.