Älska pocket, 2020-07-14

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden avsnitt 55: Gunnar Bolins pappa pratade aldrig om kriget

När Gunnar Bolins farmor Karin föds i Moskva 1897 lever juvelerarfamiljen (WA Bolin!) gott på tsarens hov. Men ett världskrig senare är Karin gift med en socialist och bor i Österrike, där såväl fascister som nazister rycker allt närmare. När Gunnar hittar breven farmor Karin skrev hem till mamma inser han att här finns en historia att berätta. Och kanske skulle han till slut förstå varför hans egen pappa gjorde sig ovän med alla? Hör Gunnar om Hovjuvelerarens barn i veckans avsnitt av Pocketpodden.

Till kaffet kommer författaren Simona Ahrnstedt och bjuder på hela Familjen Bridgerton.

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet

Om Hovjuvelerarens barn 

Gunnar Bolin

I Småryd utanför Båstad står sommarvillan ännu kvar. Den som den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin lät bygga 1903, och som blev en viktig samlingspunkt för släkten under de båda världskrigen. I en sekretär finns mängder av brev bevarade, brev som vittnar om levnadsöden i skuggan av 1900-talets stora politiska händelser.  Hur gick det till när farmor Karin, Babi, uppvuxen i en överklassmiljö i Moskva, förälskade sig i en socialist i 20-talets Wien? Vad hände när hennes man fängslades av de österrikiska fascisterna 1934? Och hur påverkades sonen Gerhard av att skickas bort och uppfostras av en nazianstruken farbror och sedan tvingas in i den tyska armén? 

Med avstamp i breven tecknar Gunnar Bolin ett både personligt och fängslande porträtt av sin släkts kosmopolitiska historia under några decennier av 1900-talet. 

Bolin arbetar sedan 1987 på Sveriges Radio som kritiker, programledare och producent. 2010 tilldelades han Stora journalistpriset. 

Sagt om boken

”Bolins egen uppväxt och historia blir till en riktig och alldeles fantastisk kulturhistoria.”Femina

”In på minsta småord är boken bolinskt välskriven.” Aftonbladet

”Inte minst är Bolins bok ett lärorikt och av diger erfarenhet upplysande verk om krigen och mellankrigstiden. En debut utan något av förstlingsverk över sig.” Expressen

”En spirituell och mycket läsvärd familjebiografi.” Svenska Dagbladet

Om Familjen Bridgerton

Simona Ahrnstedt

Jane Austen möter Bridget Jones i internationell bästsäljare. Daphne Bridgerton är både smart och vacker - ändå blir hon bara uppvaktad av män hon inte vill ha. Men när broderns bästa vän, Simon Basset, kommer till London förändras allt. Tillsammans kommer de på en elegant plan - en fejkad förlovning dem emellan kan göra rätt typ av friare intresserade av Daphne, och hålla alla äktenskapstokiga societetsmödrar borta från Simon.
Men mitt i alla baler, promenader och båtturer, är det svårt att hålla reda på vad som är en bluff och inte. Och att hålla sina egna känslor i schack, visar det sig.

Åtta syskon, med förnamn i alfabetisk ordning. Första delen i serien om Familjen Bridgerton i 1800-talets England.