Älska pocket, 2021-05-14

Pocketpodden #99: Lydia Sandgren mellan plikt och lust

Debutromanen Samlade verk, aka den tjocka gula boken/Augustvinnare/årets snackis, handlar om det som ryms i spänningsfältet mellan plikt och lust. Ja, livet alltså. Som i Göteborg på 1980-talet, eller var som helst där människor har drömt, älskat och strävat. Och dagens gäst Lydia Sandgren är lika klok och rolig som sin bok. Så varför har ingen frågat henne om Cecilia tidigare?

Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet!

Om Samlade verk

Göteborg förbereds en stor retrospektiv överkonstnären Gustav Beckers verk från 1980-talet och framåt. Vart psykologstudenten Rakel än vänder sig möter hon sin gåtfullt försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen som är tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, bokförläggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

Lydia Sandgren, född 1987, är psykolog och bosatt i Göteborg. Samlade verk är hennes debutroman, en stor berättelse om djup kärlek, mångårig vänskap och konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning. Den hyllades av både läsare och kritiker samt belönades med Augustpriset 2020.

”En perfekt roman att sjunka in i, ett igenkännbart men ändå avlägset universum, en god stunds förflyttning i tid och rum, en som bara kan göras i litteraturen och konsten.” Svenska Dagbladet

”Med denna debut kliver Lydia Sandgren fram som en ny och betydande författare.” Sydsvenskan

”Vilken magnifik och kraftfull debut!” Borås Tidning

”Ett dramaturgiskt konststycke, lika halsbrytande som valfri Donna Tartt-roman.” Expressen