Älska pocket, 2021-02-05

Pocketpodden #85: På gungfly med Hans Gunnarsson

Vanlighetens gestaltare och De osynligas riddare Hans Gunnarsson är aktuell med en ny novellsamling, Bormann i Bromma. Här möter du en illuster samling vanligt ovanliga grannar, arbetskamrater och en stammande sportkommentator på glid. I podden berättar Hans hur han gör för att osäkra det välbekanta och han gärna roar, men ännu hellre oroar sin läsare.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Bormann i Bromma

”Vad var vi för ena jävla clowner egentligen? Det var lite grann i den känslan vi fastnade … Vad var det vi borde ha sett som vi så fullständigt missat? Men vi fann ingenting. Inte ett skit. Det var obegripligt, helt enkelt.”

En smygnazist, en grannfejd med dödlig utgång, en terrorist på tupperwareparty och en stammande sportkommentator på glid. I det till synes vardagliga händer det märkliga saker, och att förstå en människas handlande är allt annat än enkelt.

Med novellsamlingen Bormann i Bromma återvänder Hans Gunnarsson till en genre som han behärskar som få andra. Var och en av de elva novellerna har sin utgångspunkt i en målning av Martin Wickström. Ordet förs av ett sammansvetsat kollektiv, och tillsammans bildar berättelserna ett mäktigt körverk där exakt allt osäkras i jakten på fast mark: Vilka är ”vi” egentligen?

Hans Gunnarsson, född 1966, debuterade 1996 med den prisade novellsamlingen Bakom glas. Sedan dess har han skrivit såväl romaner som novellsamlingar och filmmanus. Med romanen All inclusive (2015) nådde Gunnarsson en större publik, boken har sedan följts av romanerna Rum för resande (2016) och Nattsida (2019). Bormann i Bromma är hans tolfte bok.