Älska pocket, 2020-10-23

Pocketpodden #70: Christina Wahldén nämner inte de döda

Precis innan världen stängde ner han Christina Wahldén gör ännu en researchresa till sitt älskade Australien. I romanen Nämn inte de döda , har hon försökt skildra livet för ursprungsbefolkningen i Norra territoriet, det kanske svåraste och mest känsliga som finns i det australiensiska samhället.

Ytterligare ger proffstipsaren Johan Anderblad extra läslovstips för stora och små läsare.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Nämn inte de döda

Greta lämnar Sverige för att bearbeta ett trauma och kommer till staden Darwin i norra Australien. Men det lugn hon söker uteblir när hon hittar en död kvinna på stranden. Kroppen är svårt sargad och går knappt att identifiera, men snart står det klart att kvinnan tillhörde ursprungsbefolkningen. 

Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey och hans unga kollega Jess. Tillsammans följer de ledtrådar och spår i ett samhälle där man förhåller sig fritt till lagen och där människor behandlas långt ifrån rättvist. 

Regnperioden dröjer, luftfuktigheten är outhärdlig och brottsligheten i Darwin ökar. Det är bråttom att finna svaren. Vad hände egentligen kvinnan på stranden? Rör det sig om en krokodilattack, som alla först tror, eller finns det i själva verket mörka motiv bakom hennes död? 

Sagt om boken

 "Spännande in i det sista." Dagens Nyheter

”En spännande, inkännande och upplysande historia, riktigt bra!” Upsala Nya Tidning

”Historien har uppenbarligen krävt omfattande research och genomförandet imponerar … Fortsättning följer, och det tackar vi för.” Göteborgs-Posten