Älska pocket, 2020-09-25

Foto: Klara Johansson

Pocketpodden #66: Jo Nesbø har ett eget Kungarike

Landsbygden är lika delar trygghet som social klaustrofobi, konstaterar Jo Nesbø när han tittar ut över den norska fjällby han själv befolkat i romanen Kungariket. I centrum står bröderna Roy och Carl, en brodersrelation med biblisk dramatik och en lojalitet som för länge sedan passerat gränsen. Tänk gärna på Kain & Abel, det gjorde Nesbø, berättar han i podden.

Hör också Susanna Romanus, förläggare, om den nya svenska thrillerserien som startar med Tick tick boom.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Kungariket

"Vi är en familj. Vi har varandra och inga andra. Vänner, flickvänner, grannar, folk från trakten, staten. Allt det där är en illusion och inte värt ett skit den dagen det verkligen gäller. Då är det vi mot dem. Vi mot absolut alla andra. Okej?” 

Roy är en mekaniker som lever ett vanligt liv i den lilla fjällbyn. Men friden störs när lillebror Carl efter lång tid i utlandet återvänder till barndomstrakterna, med högtflygande planer i bagaget. Carl vill bygga ett stort hotell för att återuppliva bygden, men hemligheter från brödernas barndom gör sig snart påminda. Omgivningen börjar intressera sig för familjens förflutna och brödernas lojalitet sätts på prov. Roy har alltid skyddat Carl, men hur högt blir priset för att alltid hålla ihop?

Jo Nesbøs nya fristående thriller Kungariket är precis som Sonen ett ödesmättat familjedrama, men också en klassisk, gastkramande noir om familjeband, lögner och skam.

"Boken bjuder på alla de mörka, våldsamma vändningar som man kan förvänta sig av en mästare på nordisk noir. När Nesbø bygger upp och sedan demaskerar illusionerna inom familjen och det lilla samhället får det storslagna proportioner.”  Kirkus Review

Jo Nesbø är en av världens mest framgångsrika författare och är flerfaldigt prisbelönt för sina kriminalromaner. Hans böcker har sålt i över 45 miljoner exemplar, och översatts till mer än 50 språk. Jo Nesbø är bosatt i Oslo. Hans senaste roman Kniv, den tolfte boken i serien om Harry Hole, hyllades över hela världen och tilldelades Riverton-priset för för bästa norska kriminalroman 2019. 

Om Tick tick boom

Foto: Susanna Romanus och Lisa Tallroth

Mitt i julruschen utsätts Stockholm för en serie extrema  våldsdåd. En man skjuter vilt omkring sig inne på en hamburgerrestaurang bland barnfamiljer och lunchgäster. Och det är bara början. Den erfarna kriminalkommissarien Maria Larsson, 56, har aldrig tidigare jagat en lika hänsyns-lös mördare. Vem är han och vad är han ute efter? Varför är han inte rädd för att bli upptäckt, utan lämnar en rad spår efter sig? Medan snön faller håller han ett alltmer skräckslaget Stockholm i sitt grepp. 

Mannen bakom tv-succén Vår tid är nu, Johan Rosenlind, har tillsammans med Lotta Fritzdorf skrivit en blad-vändarthriller med osedvanligt hög samtidskänsla. Tick tick boom är första boken i serien om Maria Larsson