Älska pocket, 2021-07-02

Foto: Caroline Andersson Renaud

Pocketpodden #106: Åtta år i Kality förändrade allt för Ingela Jansson

Hur kan en ung svensk tvåbarnsmamma hamna i Etiopiens mest fruktade fängelse? För att förstå det behövde Ingela Jansson backa bandet rejält och lägga hela det dramatiska pussel som är hennes 40 år på jorden. Resultatet blev boken Mina åtta år i Kality, skriven i samarbete med journalisten Lena Lindehag, och i podden berättar Ingela om både tiden i Kality och smärtan i att få syn på uppväxtåren, ungdomsåren och alla misstag hon begått.

Programledare Lisa Tallroth.

Om Mina åtta år i Kality

Militärpolisernas kalashnikovs hänger som svarta utropstecken på axlarna. Grusplanen framför mig myllrar av män i gröna kamouflagekläder, höga kängor och kepsar eller baskrar på sned. Soldater. Silverstjärnorna och gradbeteckningarna i olika färger på uniformen markerar var i hierarkin de befinner sig. En del har långa knivar och pistoler vid midjan. Och här kommer jag, ferengi, den vita. Ännu en fånge att vakta. Smutsig och söndergråten. Ett vrak. Sjaskig utanpå, trasig och förvirrad inuti. Min hjärna och mitt hjärta har slagits sönder i bitar. De tumlar runt i huvudet och kroppen och jag vet inte hur jag ska få ihop dem. Mina ben är rangliga när jag lotsas in i Kality, bort från den babyblå bågen som sträcker sig över entrén. Ett efter ett tar stegen mig längre in på området, i väg från grinden som avskiljer mig från friheten.”

I väntan på fängelsedom flyr Ingela Jansson rättvisan i Sverige tillsammans med sin sjuåriga dotter. Efter tre år på fri fot fängslas hon i ökända Kality i Etiopien. Hon döms till lagens strängaste straff, 55 år. I den hårda miljön genomlider hon umbäranden som få kan föreställa sig. Hon blir svårt sjuk flera gånger och är nära att dö. Långt borta är drömmen om glänsande framgång och ett idylliskt

familjeliv. I Kality upplever hon misär och förnedring, men hon hittar också oväntad vänskap och värme bland de prövade etiopiska kvinnorna som delar hennes liv i fängelset. Helvetet blir vardag. Hur hamnade hon där? Vilka val i livet ledde henne dit? Det här är Ingelas egen berättelse.

Mina åtta år i Kality är skriven i samarbete med Lena Lindehag, redaktör och retorter på Expressen Söndag. Hon har tidigare arbetat som nyhets- och kriminalreporter på Expressen.

Om Ingela Jansson

Ingela Jansson växte upp i Västergötland och arbetade som bilförsäljare i många år innan hon hamnade i kriminella kretsar och så småningom i fängelse i Etiopien, dömd för bedrägeri. Hon benådades i februari 2018 och återvände då till Sverige. I samband med detta valde Ingela att använda sitt mellannamn, Kristin, som tilltalsnamn. I dag har hon en examen som friskvårds- och kostkonsult med kbt-inriktning och vidareutbildar sig till socialpedagog med interkulturell profil.