Älska pocket, 2020-10-28

Foto: Thron Ullberg

Nordiska rådets litteraturpris 2020 till Monika Fagerholm

Monika Fagerholm tilldelas Nordiska rådets litteraturpris 2020 för sin roman Vem dödade Bambi?. Prissumman är på  350.000 danska kronor som delas ut i förbindelse med Nordiska rådets årliga session. I år tillkännagavs prismottagarna online under en digital prisfest. Monika Fagerholm i Dagens Nyheter: "Jag undrade ju vad det är för idiot som gör det en söndagsmorgon. Men sedan när jag förstod varför … det var faktiskt out of mind. Jag blev helt chockad – jag har fortfarande inte smält det".

Juryns motivering

"Monika Fagerholms roman Vem dödade bambi? är en med rasande energi skriven stiliserad moralitet. En gruppvåldtäkt begås av välbeställda ynglingar i den burgna Villastaden strax utanför Helsingfors. Fagerholms fokus är inte på offret utan på förövarna och på det som utspelas före och efter våldtäkten. Särskilt föräldragenerationens strävan att efteråt släta över ger henne möjlighet att excellera i träffsäker samhällssatir. Språket kränger fram, än sprakande av kraft, än melankoliskt besvärjande. I bokens täta väv av dialoger, refränger och populärkulturella referenser finns en hård sanning som drabbar personerna hur de än värjer sig. Gusten Grippe, den enda av förövarna som vidkänns skulden, blir en motkraft mot det mörka suget från rummet där övergreppet begicks. Mot vår ytfixerade, statushungriga tid ställs längtan efter det oförstörda, en livsviktig längtan som skrivs fram i form av minnesbilder av kärlek och vänskap, stunder det går att återvända till och hämta kraft ur."

Om Monika Fagerholm

Monika Fagerholm är en finlandssvensk författare som är född i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten och är idag en av Finlands mest kända och framgångsrika författare. För sina böcker har Monika Fagerholm mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser, bland annat Augustpriset 2005 och Svenska Akademiens nordiska pris 2016. Vid sidan av sitt författarskap har hon även forskat om Runeberg och Mirjam Tuominen. Monika Fagerholm tilldelades Selma Lagerlöfs litteraturpris 2020 i augusti.

Om Vem dödade Bambi?

Vem dödade bambi? är en berättelse om kvinnlig vänskap och konkurrens, om pojkar prisgivna åt varandra och om familjer som går sönder. I centrum av romanen finns två kvinnor i tjugosjuårsåldern, väninnorna Saga-Lill och Emmy Stranden, båda från Gråbbå. Emmy är småbarnsmamma, gift med Mats, en äldre, garvad placeringskonsult. Saga-Lill är en vilsen före detta teologistuderande som försöker hitta fotfäste. Och så Gusten Grippe, deras vän, som växte upp i den fashionabla villastaden där en brutal gruppvåldtäkt inträffade i huset nere vid sjön. Det gamla brottet är egentligen utagerat. Men plötsligt återvänder Cosmo Brant, den alltid lika ivrige entreprenören, numera filmproducent, för att göra en film om brottet med titeln Vem dödade bambi?.