Älska pocket, 2020-04-07

Foto: Klara Johansson

Ninni Schulman tar Hagfors på allvar – avsnitt 41 av Pocketpodden

De historiskt nyckfulla gränserna mellan norm och avvikelse är något Ninni Schulman har funderat mycket på. Var hade hon själv hamnat bara ett par generationer bort? I den senaste romanen, När alla klockor stannat, bubblar de svartaste tankar under ytan i den lilla värmländska orten Hagfors och vi följer poliserna Christer och Petras jakt på vad som ser ut att vara en seriemördare. I podden pratar Ninni också om att ha en deprimerad hjältinna och klockor som lever sitt eget liv. På det romanen Kirke, om en kvinna som kan mer än bara fövandla män till svin. Programledare Lisa Tallroth.

Lyssna på avsnittet.

När alla klockor klockor stannat

När årets bygdespel ska ha premiär på Ekshärads hembygdsgård försvinner en av skådespelarna. Ett par dagar senare återfinns hon dränkt i Klarälven. Strax efteråt hittas en ung man skjuten. Även han har en roll i föreställningen om den legendariska urmakaren Johan Tinglöf. De ovanligt bestialiska morden förbryllar såväl Christer Berglund och Petra Wilander vid Hagforspolisen som journalisten Magdalena Hansson. Morden verkar på många sätt höra ihop men tillvägagångssätten är helt olika. Ju längre utredningen framskrider, desto tydligare blir det att de har att göra med en sadistisk mördare som sannolikt kommer att slå till igen. Frågan är bara hur, när och var. När alla klockor stannat är sjätte boken i den populära Hagforsserien.

”En av Sveriges främsta kriminalförfattare och samhällsskildrare.” Kristianstadsbladet

”Frågan är om inte När alla klockor stannat är seriens bästa bok, hittills.” Skånska dagbladet

”Bland de bästa svenska deckarna just nu ... Det är intelligent utan att någonsin tappa greppet om spänningen.” Dagens Nyheter

Kirke

Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Kirke är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet. Den toppade länge New York Times bästsäljarlista och utsågs 2018 till en av årets böcker av flera tidningar, bl a Time Magazine. De amerikanska bokhandlarna valde Kirke till ÅRETS ROMAN och på Goodreads har den svindlande 4,3 i betyg från nära 240 000 röster. Snart blir Kirke en HBO-serie.

"En hejdundrande äventyrs- roman, 400 sidor att hungrigt glida igenom." Expressen

"En litterär begivenhet som bör sälla sig till vår tids klassiker." Svenska Dagbladet

”Miller gjuter liv i Kirkes gestalt och fyller hennes biografi med blod, inte gyllene som de högsta gudarnas, utan rött som människans.” Göteborgs-Posten