Älska pocket, 2022-04-24

Foto: Getty images

Mödrarnas söndag filmatiserad med Olivia Colman och Colin Firth

”Passionerade Mothering Sunday är en utsökt kärlekssaga över klassgränserna”,  skriver Dagens Nyheter om filmatiseringen av Graham Swifts hyllade roman Mödrarnas söndag. Odessa Young och Josh O’Connor (prins Charles i The Crown) spelar huvudrollerna i detta drama om kärlek över klassgränserna.

Vi ser också Olivia Colman och Colin Firth i rollerna som överklassonen Pauls föräldrar. Mödrarnas söndag är ett klart måste för alla som gillar brittiska historiska draman som tex Downton Abbey.

Dagen då tjänstefolket fick åka hem till mamma

Året är 1924. Det är mödrarnas söndag – dagen på året när tjänstefolket får ledigt och åka hem.En som inte gör det är den föräldralösa husjungfrun Jane Fairchild, som i stället möter sin älskare – den ende kvarvarande sonen på granngodset där det ekar tomt efter att de andra bröderna dödats i första världskriget. Det som sedan händer under dagen förändrar deras liv för all framtid.

Graham Swift har skrivit en berättelse som är både livsbejakande och tragisk; en roman om klass, kärlek och öde, och om alla de ögonblick som utgör ett liv.

Sagt om boken

"Ett lågmält och avspänt mästerverk." Aftonbladet

"Mödrarnas söndag är en liten, tät roman som jag läser sakta för att den inte ska ta slut för fort. Grattis till er som har den kvar." Dalarnas Tidningar

"Swift har skrivit vad som framstår som ett av hans mästerverk, en roman som sprakar av energi och sensualism." Helsingborgs Dagblad

"Hans myller av detaljer är inte till för den historiska tidstrogenhetens skull, de döljer i stället allt det som inte kan uttalas, åtrån, längtan, den oerhörda förlust och saknad som är skapelsens moder. Så lyckas Swifts berättarkonst få mig att på en och samma gång uppleva den enda dagens strålande lycka och långa sorgsna efterklang." Dagens nyheter

Om författaren

Graham Swift, född 1949, slog igenom 1983 med romanen Våtmarker och är en av Englands mest hyllade författare, bland annat tilldelades han Bookerpriset 1996 för romanen Sista beställningen. Mödrarnas söndag har av en enig kritikerkår hälsats som en stor återkomst. Hans senaste roman på svenska är Här är vi.