Älska pocket, 2022-11-21

Foto: Gabriel Liljevall

Mammahjärtat – dokumentär om Melinda Jacobs på SVT

Melinda Jacobs har vigt hela sitt vuxna liv åt att hjälpa utsatta barn och har varit familjehemsförälder sedan 21 års ålder. Förra året utkom boken Hon hette Esmeralda där hon berättar om fallet som slutade i en tragedi och som berörde ett helt land. Nu kan vi följa Melinda och hennes familj i vardagslivet och hennes kamp för utsatta barns rättigheter i SVT dokumentären Mammahjärtat.

Titta här

Hon hette Esmeralda

Lilla hjärtat är fallet som slutade i en tragedi och som berörde hela Sverige. Treåriga Esmeralda tvingades lämna det familjehem som hon hade levt i sedan sju veckors ålder.

Här får vi familjehemsmamman Melinda Jacobs egen berättelse om vad som hände, framställd av journalisten och författaren Minna Tunberger. Vi får komma nära Esmeralda, vars öde har kommit att påverka så många. Vi lär känna Melinda på djupet och får veta varifrån hennes driv att hjälpa barn kommer. Vi följer Melinda i hennes sorg, förtvivlan och outtröttliga kamp för förändring –en kamp som har lett till flera viktiga lagändringar om vården av barn i familjehem.

Esmeralda hittades död i sina biologiska föräldrars lägenhet i januari 2020, tio månader efter att de återfått vårdnaden om henne. I juni gick fallet vidare till Hovrätten och där fälldes mamman för dråp på sin treåriga dotter, och fick åtta års fängelse.

I ett nytt bonuskapitel berättar Melinda bland annat om hovrättsförhandlingen och vad som hänt sedan den första boken gavs ut.

Hon hette Esmeralda är skriven tillsammans med den erfarna journalisten och författaren Minna Tunberger. I boken får läsaren komma nära den lilla flickan Esmeralda, som kallades ”Lilla Hjärtat”, vars öde har kommit att påverka så.