Älska pocket, 2024-05-14

Foto: Thron Ullberg

Levande och döda – Årets bästa svenska kriminalroman 2023

Gräv där du står. Christoffer Carlsson skriver i den hyllade och prisade Hallandssviten om sina barndomstrakter. Den inleddes med Järtecken, som följdes av Brinn mig en sol samt Levande och döda – som utsågs till Årets bästa svenska kriminalroman 2023.

Christoffer Carlsson är bördig från Tofta, ett litet samhälle utanför Halmstad. Han är docent i kriminologi vid Stockholms universitet och författare, bland annat till romankvartetten om Leo Junker. Den osynlige mannen från Salem utsågs 2013 till årets bästa svenska kriminalroman.

Har skrivandet påverkat din syn på ditt barndomshem?

Foto: Thron Ullberg

– Min terapeut skulle nog säga ja, haha! Jag tror att skrivandet har hjälpt mig förstå vad det var som var viktigt där. Mitt barndomshem fanns kvar länge, min familj bodde där till 2017. Jag hade bara antagit att det alltid skulle finnas, även om jag då hade lärt mig att livet har väldigt få konstanter. Men jag insåg att det inte heller kommer att finnas kvar. Det ligger ju där, jag kan se det när jag gör förbi, men det är ändå inte riktigt kvar. Att försonas med det, att den biten av min livshistoria är oåtkomlig, var något som jag tror att skrivandet har hjälpt mig med.

Utöver att vara författare är du forskare i kriminologi. Kommer det till användning i ditt författarskap?

– Ja, det gör det. Inte minst i relationen till brottslighet som fenomen. Bland det första man lär sig som kriminolog är att när brottslighet inträffar är det ofta ett resultat av väldigt mänskliga saker som kärlek, vänskap, lojalitet, åtrå och beroenden som dras till sin spets. Den grundläggande insikten har varit mer värdefull för mitt författarskap än mycket annat som jag lärt mig inom kriminologi.

Om Levande och döda

Vid 1900-talets slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn, Sander Eriksson och Killian Persson.

En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Vidar Jörgensson vid Hallandspolisen söker efter den skyldige, men i de ljusa sommarnätterna har gränser börjat upplösas och underliga gestalter träder fram ur skuggorna.

Porten mellan de levande och döda har öppnats.

Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld och nåd.

Sagt om boken

"Han skriver faktiskt väldigt väl … Den är läsvärd både i en litterär och innehållslig mening." Leif GW Persson, Nyhetsmorgon

"Christoffer Carlssons nya går rakt in i hjärtat." Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

"Christoffer Carlsson är en av de bästa i dagens generation deckarförfattare, med ett språk bortom det vanliga i deckarvärlden." Lotta Olsson, Dagens Nyheter