Älska pocket, 2018-10-22

Läs filmaktuella Hustrun i bokcirkel

Jag skulle gärna sätta den här romanen i händerna på vilken bokcirkel som helst.” skrev Aftonbladet i sin fina recension av Meg Wolitzers Hustrun.

Och det är verkligen en roman som passar utmärkt att fördjupa sig i. Med diskussionen om "Kulturmannen” i färskt minne, så är Hustrun ett starkt bidrag till debatten. Romanen kretsar runt Joan, som under 40 års äktenskap offrat både familjelivet och sin egen författarkarriär för att leva sin makes dröm, men som nu har fått nog. Tillvaron som den perfekta författarhustrun har börjat stå henne upp i halsen och hon bestämmer sig för att lämna sin man.

I december 2018 är Hustrun filmaktuell i regi av Björn Runge och med Glen Close i huvudrollen.

Här följer ett antal frågor som är tänkt att fungera som ett diskussionsunderlag om man vill läsa boken i en bokcirkel, eller helt enkelt reflektera mer kring sitt eget läsande.

  1. Joe omfamnar på många sätt myten om det manliga geniet – på vilka sätt kan han likas vid vår ”kulturman”? Känns porträttet av en sådan man som Joe fortfarande aktuellt?
  2. En återkommande symbol i boken är valnöten, vilket även är titeln på Joes första roman – vad tror du att valnöten står för? I vilka sammanhang dyker den upp, och på vilket sätt förändrar den betydelse för Joan under bokens gång?
  3. En nyckelscen i boken är Joans möte med författaren Elaine Mozell – hur formar det Joans val i livet? Håller du med om hennes ”Tro inte att ni kan få deras uppmärksamhet” och kan man sympatisera med hennes ståndpunkt?
  4. Joan finner sig som så många andra kvinnor sliten mellan rollen som mamma och hustru. Vad säger titeln om den konflikten och om hennes relation till Joe?
  5. Joe säger om relationen till barnen apropå att han och Joan reser mycket att ”de klarar sig” – vad spelar barnen för roll i romanen, både som små och vuxna?
  6. Joes många otrohetsaffärer tär på Joan, vilket vistelsen i Butternut peak med de andra fruarna illustrerar särskilt väl – vad tycker du om Joans reaktioner på Joes beteende? Varför stannar Joan kvar i det här äktenskapet?
  7. Vad spelar Nathaniel Bone för roll i romanen? Tyckte du om honom? Hur skulle du ha förhållit dig till honom i Joans ställe?
  8. Hur tror du att Joan innerst inne förhåller sig till skrivandet och sin egen kreativitet – är hon fullt medveten om de val hon gör eller tror hon som Joe gör att han är nödvändig i skapandeprocessen?
  9. Beskrivningen av Finland i boken är väldigt minnesvärd – vad har den här miljön för betydelse för berättelsen? Förstärker den något tema, någon karaktär, eller används den istället som kontrastverkan?
  10. Vad tyckte du om slutet? Varför tror du att författaren valde det här slutet? Hur stämmer det överens med det vi lärt oss om Joan under bokens gång?