Älska pocket, 2020-07-16

Kjell Westös Den svavelgula himlen filmatiseras

Linda Zilliacus, Nicke Lignell och Pekka Strang har huvudrollerna när Kjell Westös roman Den svavelgula himlen blir film. Premiär någon gång nästa år.

Vänskapen och klassklyftorna mellan två pojkar som möts som barn och vars liv tar olika riktning är ett bärande tema i Den svavelgula himlen. Ett annat är kärlek och ett tredje Helsingfors.

Filmen produceras i samarbete med Svenska YLE och man planerar att även filma en TV-serie.

Aktuell med ny roman

I augusti utkommer Kjell Westös nya roman Tritonus – en modern och oemotståndlig skärgårdsberättelse – om musik och gemenskap, framgång och ensamhet – tecknad med lika delar värme och allvar.

Om Den svavelgula himlen

Den svavelgula himlen spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den självsäkre Alex och får vistas nära familjen, som bär på hemligheter under den polerade ytan.

Men han blir också förälskad i Alex lillasyster Stella Rabell. Deras band är starkt men relationen är skoningslös, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna välja eller välja bort kärleken, samtidigt som den stora världen förändras och tränger in i deras liv.

Det är en episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång. Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men laddningen är starkare och svärtan djupare än förr.

Sagt om boken

”En sådan bok som man längtar tillbaka in i när man läser den och sedan saknar när den tar slut.” Dagens Nyheter

”Den svavelgula himlen är fem hundra sidor starkt beroendeframkallande epik.” Kulturnytt Sveriges Radio

”Det är en fängslande och omsorgsfullt berättad roman, Kjell Westö är och förblir en av våra stora episka berättare.” Expressen

”Den svavelgula himlen blir till en smärtsamt rak verklighetsskildring … Det känns som att Westö hela tiden tar nya steg framåt med sitt författarskap.” Skånska Dagbladet

"Romanen är omfattande, närmare 500 sidor med en episk berättarglädje som jag kan sakna i den svenska litteraturen." Dala-Demokraten

”I stämningar, scener, perfekt funna detaljer som slår bågar från det lilla livet ut i det stora är Kjell Westö suverän.” Svenska Dagbladet