Älska pocket, 2019-05-09

Foto: Pierre Björk

Jonas Hassen Khemiri prisas av Svenska Akademien

Jonas Hassen Khemiri belönas med Signe Ekblad-Eldhs pris. Prissumman är 140 000 kr och tilldelas framstående skönlitterära författare. De senaste årens mottagare är Elsie Johansson, Majgull Axelsson, Marie Silkeberg och Tove Folkesson.

Debuterade med Ett öga rött

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, har skrivit romanerna Ett öga rött, Montecore, Jag ringer mina bröder och Allt jag inte minns, samt samlingsboken Invasion! Pjäser, noveller, texter. Khemiri är översatt till fler än tjugofem språk och har bland annat tilldelats Borås Tidnings debutantpris, Sveriges Radios romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris och en Village Voice Obie Award. Allt jag inte minns tilldelades Augustpriset som årets skönlitterära bok 2015. Khemiris senaste bok Pappaklausulen utkom 2018.

Som dramatiker har Khemiri skrivit pjäser för bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten, Göteborgs stadsteater och Malmö stadsteater.

Om Pappaklausulen

 Och jag antar att pappa inte kan bo hos dig? säger sonen. Mamman svarar honom med en blick. Jag har hjälpt honom tillräckligt, säger hon. Jag med, säger sonen. Men jag valde inte honom. Det gjorde du. Han valde inte dig heller, säger hon. 

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. 

Jonas Hassen Khemiris nya roman handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.