Älska pocket, 2019-09-10

Foto: Stefan Tell

Hälsopriset 2019 till Anders Hansen

Läkaren och författaren Anders Hansen tilldelas utmärkelsen Hälsopriset 2019 av 1,6 & 2,6 miljonerklubben. Priset delades ut den 8 september av Nyamko Sabuni. Priset vill uppmärksamma aktörer och företag som arbetar för den svenska folkhälsan. De som tar individuellt eller socialt ansvar och som medverkar för en bättre folkhälsa. Hälsoprisets jury består av Annette Lefterow, wellnessexpert, Alexandra Charlesordförande i 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Pamela Andersson, journalist och Annika Jankell, programledare.

Motiveringen lyder:

”Anders Hansen får oss att tänka om och tänka rätt och har på ett enkelt sätt ökat kunskapen och förståelsen för hur vår hjärna påverkar och styr. Tack vare hans böcker har vi fått lära oss hur en aktiv livsstil kan få oss att leva längre och må bättre. Och dessutom hur vi kan minska vår stress genom att ta kontroll över vår skärmtid.”

Om Anders Hansen

Anders Hansen är leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Förutom flera böcker har han skrivit över 2000 artiklar om medicinsk forskning och läkemedel, gjort ett Ted talk och hundratals föreläsningar samt medverkat i poddar och teveprogram som Vetenskapens värld och Nobelstudion. Han har fått flera utmärkelser för sin bok Hjärnstark (2016), bland annat Hälsopriset som årets författare 2017 och Mensapriset 2018. Därefter följde Fördel ADHD  (2017) i mars i år Skärmhjärnan.

Din hjärna – ny programserie med Anders Hansen

Vad gör stress med oss och hur påverkas hjärnan av digitaliseringen? Hur kan fysisk aktivitet föryngra hjärnan och varför används en stor del av våra hjärnor för att vara sociala? Den 23 september sänds första avsnittet av Din hjärna på SVT.

Om Hjärnstark

Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.  Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion och träning. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till boken Hälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa.