Älska pocket, 2024-01-13

Foto: Max Burkhalter

Hyllade och prisade Ett öga rött i nyutgåva

I år är det 20 år sedan Jonas Hassen Khemiri utkom med sin prisade och hyllade debutroman Ett öga rött. Nu släpper vi en nyutgåva av boken i storpocket. Utgåvan innehåller ett nyskrivet förord av Jonas Hassen Khemiri samt ett efterord av Stefan Helgesson, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Flerfaldigt prisbelönt

Jonas Hassen Khemiri bor sedan 2021 i New York, där han undervisar i kreativt skrivande på NYU. Han har skrivit sex romaner, sju pjäser och en Foto: Max Burkhaltersamlingsbok med noveller. Hans texter har översatts till mer än trettiofem språk och hans pjäser spelas världen över. Debutromanen Ett öga rött tilldelades Borås Tidnings debutantpris.

Allt jag inte minns fick Augustpriset för bästa svenska skönlitterära bok. Pappaklausulen var finalist för National Book Award i USA och belönades med Prix Médicis Étranger, Frankrikes mest prestigefyllda pris för översatt litteratur. Montecore fick Tidningen Vi:s litteraturpris, Sveriges Radios Romanpris och Per Olov Enquists pris.

Hans senaste roman Systrarna nominerades till Augustpriset 2023 och nyligen till Sveriges Radios Romanpris 2024.

Om Ett öga rött

Halim har genomskådat allt. Han har genomskådat Integrationsplanen. Han har genomskådat varför de intellektuella liknar halta kameler. Tyvärr har han också genomskådat sin pappa, som har övergett Kampen och som i stället bara talar om vikten av att tala bra svenska. Men Halim har en egen plan: han ska bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. En tankesultan, som knäcker koderna och får de snyggaste gussarna.

Ett öga rött är en rolig och sorglig berättelse om en ensam ung man, som vänder ut och in på både hjärnan och språket för att hitta sig själv och sin plats i världen.

Sagt om boken

"Jag kan inte minnas när en roman sist gjorde mig så salig." Arbetaren

"Ett öga rött – 2000-talets motsvarighet till 70-talets Jack: den nya generationens litterära röst." Nerikes Allehanda

”Vass och rolig ... en god berättare och en stundtals mycket skarp observatör av det där alltmer svårdefinierade begreppet som kallas Sverige.” Svenska Dagbladet

”Det är minor classic-varning på den här utvecklingsromanen om en ung man i kris, den platsar på samma hylla som Leif Panduros Skit i traditionerna, JD Salingers Räddaren i nöden och Émile Ajars Med livet framför sig.” Upsala Nya Tidning

"Jonas Hassen Khemiri lyckas utmärkt med att förmedla oredan i Halims unga huvud." Dagens Nyheter