Älska pocket, 2019-03-19

Ester Roxbergs "Min pappa Ann-Christine" blir film med Rolf Lassgård

Den 1 april börjar inspelningen av filmatiseringen av Ester Roxbergs bok Min pappa Ann-Christine. Filmen fritt efter Ester Roxbergs bok får titeln Min pappa Marianne och huvudrollerna spelas av Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt och Lena Endre. Regin står Mårten Klingberg för.

Filmen beskrivs som

"En varm berättelse om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad för den man är."

Mårten Klingberg

– Glappet mellan våra ideal och vad vi faktiskt förmår, kan vara både roande och berörande, som i den här ömsinta historien om en ung kvinna och hennes älskade pappa. Min förhoppning är att filmen ska bli en allmängiltig berättelse om att mogna och att våga. Jag ser mycket fram emot att få arbeta med en rad begåvade skådespelare, en hängiven producent och ett noggrant utvalt filmteam.

Om boken Min pappa Ann-Christine

Ingen var förberedd på att den hobbysnickrande prästen och trebarnspappan Åke Roxberg skulle förändra sitt liv, allra minst familjen. Men femtioåtta år gammal kommer han ut som Ann-Christine och lever idag som kvinna.

I Min pappa Ann-Christine skriver dottern Ester om vad som händer när man plötsligt får en pappa som heter Ann-Christine. Hon försöker förstå och acceptera, döljer sin vrede, lägger pussel med sina hågkomster. Hon minns sin barndom som prästens yngsta och vilda dotter och sin uppväxt i Zimbabwe och Småland under en tid då hemligheten ännu var gömd. Minnen som nu måste omprövas på väg mot det nya, det som ingen vet hur det ska gestalta sig.

Ester Roxberg skildrar med stor närvaro sin pappas omvandling men också sin egen känsla av förlust, både av en förälder och av en barndom, en känsla som sakta går över och ersätts av insikten att vissa val är ofrånkomliga och att det krävs stort mod att göra dem.

Om Ester Roxberg

Ester Roxberg bor i Malmö och arbetar vid sidan av författarskapet som mediapedagog. Som sjuttonåring vann hon Lilla Augustpriset. 2011 debuterade hon med ungdomsromanen Antiloper. 2013 kom Fågelhuset och samma år medverkade hon i antologin Granta, #2. Min pappa Ann-Christine utkom 2014 och blev bl a nominerad till Årets bok Gaygalan 2015. Hennes senaste bok Barnvagnsblues utkom 2017.