Älska pocket, 2024-05-14

Foto: Linda Broström

Egensinniga och modiga Mila kastas in en kaotisk värld

Flykt av journalisten Emmy Walt nominerades till Årets deckardebut Crimetime Award och är första delen i en thrillerserie om den egensinniga och modiga journalisten Mila Savic som från ett lugnt familjeliv kastas rakt in i en värld av kaos och polarisering.

Emmy Walt:

– Arbetet med att sätta sig in i karaktärernas tankar och handlingar har varit svårt och jobbigt, trots att det handlar om en fiktiv berättelse. Men samtidigt har det varit lärorikt att lyfta på stenar som gör ont att lyfta på. Att skärskåda rasism, terrorism, radikalisering och utanförskap. Jag ville helt enkelt skriva för att förstå, en bok om den lilla människan i de stora händelserna, om att höra till och samtidigt känna utanförskap. Jag ville skriva en bok jag själv inte skulle lägga ifrån mig.

Om Flykt

Medan de rundade ett äldre par gick Mila in på Facebook och började scrolla igenom sitt flöde. Det dröjde några sekunder innan hon förstod vad det var hon såg, och handen började skaka. Inläggen dominerades helt av lägesrapporter från olika attentat. Bilder blandades med skakiga mobilfilmer, visade skräckslagna människor som rusade i panik. Men klippen var inte från Frankrike. De var från Sverige.

Journalisten Mila är på jobb i Frankrike när Europa plötsligt lamslås av flera samordnade terrorattentat. Milas tolvåriga dotter Sophia blir ett av terrorns offer och när Mila får kontakt med pappa Marcus ligger Sophia i koma. Snart står det klart att alla flyg är inställda. Europa stängs, gräns för gräns, samtidigt som Marcus vakar på sjukhuset hemma i Sverige.

Mila blir alltmer desperat av oro för sin dotter. Men hon inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa i brand.

Sagt om boken

"Det är en thriller som inleds med en så rafflande start att du tappar andan och bara måste fortsätta läsa." Mari Jungstedt

"Debutanten Emmy Walt berättar en sinnrik och genomtänkt historia …" Dagens Nyheter

"Lovande debut som grabbar tag redan från första kapitlet. Jag slukade boken på ett dygn. " Sofie Sarenbrant

Foto: Linda Broström

Om Emmy Walt

Emmy Walt är egenföretagare, fotograf och har tidigare arbetat som journalist. Hon bor på Gotland och Flykt är hennes debutbok. Den andra delen om Mila Savic planeras ges ut 2025.