Älska pocket, 2019-07-08

Den mörka ängeln – tionde boken i den brittiska succéserien

”Passar dig som vill ha en äkta härlig brittisk deckare att mysläsa. Serien om Ruth är lätt att tycka om, för mixen av spänning, relationsdrama och samhällsengagemang och för att hon är en så härlig karaktär.”  skriver Amelia om böckerna med Ruth Galloway.

Läsare som gillar hårdkokta och blodiga deckare får se sig om på annat håll. Elly Griffiths skriver mjukare spänning med tonvikt på mysiga miljöer, färgstarkt persongalleri, brittisk humor och relationsproblem. Den mörka ängeln är den tionde boken i den populära serien med arkeologen Ruth Galloway.

Bakgrund i förlagsbranschen

Elly Griffiths eller Domenica de Rosa som hon egentligen heter arbetade med pr och senare som förläggare innan hon bon började skriva. Hon debuterade 1998 och skrev ytterligare tre böcker under sitt eget namn. Elly Griffiths kom till när man skulle lansera den första boken om Ruth Galloway och att läsarna skulle förknippa hennes födelsenamn till någon som skrev romantiska kärleksromaner.

Inspirationen till Ruth Galloway

Elly Griffiths make är arkeolog och det var genom honom som intresset väcktes och därmed skriva om en rättsarkeolog. I böckerna pågår en ständig utveckling hos Ruth Galloway och personerna i hennes närhet. Någon långsiktig plan vad som ska hända i relationerna finns inte, utan det får komma efterhand.

Planer på filmatisering

Det bolag som producerade ”Downton Abbey” har köpt rättigheterna till att förvandla böckerna till tv-serie om Ruth Galloway. I en intervju säger Elly att hon gärna skulle se Ruth Jones ( eller Nicola Walker (Saknad aldrig glömd, River, Vår stora kärlek) som Ruth.

Om Den mörka ängeln

Ruth blir smickrad när hon kontaktas av den italienska arkeologen Angelo Morelli som hon tillbringade en natt med för länge sedan. Han behöver hjälp med att uttolka ett fynd av benrester i en liten bergsby nära Rom. Det var åratal sedan Ruth hade semester, så en vistelse i Italien kan hon inte tacka nej till. Tillsammans med sin dotter reser Ruth till Castello degli Angeli, där det inte blir så rofyllt som hon hoppats på. I byn hittar hon en medeltida helgedom men också mörka hemligheter som leder tillbaka till krigsåren och motståndsrörelsen. Överraskande nog dyker dessutom hennes arbetspartner kommissarie Harry Nelson upp, vilket kommer väl till pass när ett mord sker. Vad är det Ruth är på spåren som någon i byn är beredd att mörda för att hålla hemligt?

Röster om boken

Som vanligt ett underbart trassel av relationer där alla blir sårade... Ironiskt och vackert i seriens tionde bok" Dagens Nyheter

"Om du älskar mysiga deckare i engelska miljöer, färgstarka personligheter och karaktärer som är utöver det vanliga så är detta en serie för dig att sluka!" Hemmets Veckotidning

"Ett skönt Italien, kärleksfullt skildrat med insikt om dess karaktär och fullt av atmosfär, utgör miljön i denna deckare... behållningen av boken är skildringen av den angenäma samvaron mellan människorna som träffas i byn och umgås, badar och semestrar... Riktigt trivsam läsning." BTJ

"Serien är en av de lite mer hemtrevliga i deckargenren. Mycket relationer, mycket miljö, inte så mycket blod och en udda hjältinna.... välskriven, välresearchade och snyggt komponerade." ALBA