Älska pocket, 2022-10-11

Foto: Ola Kjelbye

Den brittiske deckarförfattaren Peter Robinson har avlidit

Den prisbelönta författaren Peter Robinson har avlidit efter en kort tids sjukdom. Han blev 72 år gammal.

Teresa Knochenhauer, Peter Robinsons svenska förläggare:

– Oerhört sorgligt att nås av dessa nyheter. Peter Robinson är en älskad författare världen över och särskilt i Sverige.

Hans brittiske förläggare beskriver honom som en kombination av alla "Alan Banks" goda sidor: "Omtänksam och brann för rättvisan", "Torr humor och en jordnära syn på världen".

Utvandrade från Yorkshire till Kanada

Peter Robinson föddes i Leeds, men flyttade till Kanada för att studera vid universitetet i Windsor – en av hans lärare var Joyce Carol Oates. Han var bosatt i Toronto tillsammans med sin fru.

Peter Robinson var en mångsidig författare men mest känd för sina kriminalromaner om Alan Banks. Han fick sitt stora genombrott i Sverige med En ovanligt torr sommar som då utsågs till årets bästa översatta kriminalroman. Böckerna utspelas i en fiktiv stad i Yorkshire och har filmatiserats som tv-serien med Stephen Tomkinson. De har sålt totalt i närmare nio miljoner.

Den senaste boken på svenska var Innan mörkret faller. Peter Robinsons sista bok Standing in the Shadows planeras för utgivning sommaren 2023.

Om Innan mörkret faller

Under en stor fest, med kändisar och inflytelserika personer, mördas värden bestialiskt. Connor Clive Blaydons kopplingar till den undre världen är välkända, och mordet tillskrivs snart den albanska maffian. Tills något överraskande inträffar.

Alan Banks håller just på att avsluta fallet när teamet gör en oväntad upptäckt. Någon har i hemlighet filmat Blaydons beryktade poolpartyn, och en sekvens avslöjar en brutal våldtäkt. Vem förövaren är syns inte, men efter närmare granskning kan offret identifieras.

När kriminalarna följer det nya spåret framträder en delvis annan bild av kretsen kring Blaydon, en bild som kullkastar alla tidigare teorier.

Under tiden tar Zelda upp jakten på de män som nästan förstörde hennes liv. Men att röra i det förflutna försätter henne i stor fara. Banks inser att han måste stoppa henne innan det är för sent …

”En riktig bladvändare som det absolut är svårt att lägga ifrån sig. Han är både träffsäker och smart.” Tranås-Posten

Röster om Peter Robinson

Robinson är en författare med enastående medkänsla, träffsäker känsla för dialog och skarp blick för detaljer. Michael Connelley

Peter Robinson skriver den sortens kriminalromaner som inte görs längre: smarta, civiliserade deckargåtor som är intellektuellt stimulerande, känslomässigt engagerande och alltid lyhörda. New York Times Book Review

”I toppen av de brittiska kriminalförfattarnas liga.” The Times