Älska pocket, 2023-09-10

Foto: Lisa Wikstrand

Caroline Säfstrand får utmärkelsen Årets feelgood 2023

Årets Feelgood-tävling arrangeras av Feelgoodfestivalen. Prismottagaren presenterades under årets festival den 9 september och Caroline Säfstrand får utmärkelsen för romanen Sanningen om ostrondykerskan.

Motiveringen lyder:

"En berättelse man som läsare vill flytta in i för att vara med när relationer byggs upp över generations- och tomtgränser. Ömsint låter författaren karaktärerna öppna sina inre skal för att hitta gryende vänskap och nya vägar i livet. Vi påminns om att även den mest lättsamma litteratur kan ha en läkande kraft och lära oss något om oss själva. En genomarbetad roman med fint persongalleri som överraskar och tar oss med till såväl själsliga som verkliga stränder vid ett ständigt närvarande hav."

Om Sanningen om ostrondykerskan

För femton år sedan drog sig författaren Inez Edmark tillbaka från rampljuset. Hon lever sedan dess ett ensamt liv bakom neddragna persienner. När hennes granne plötsligt dör bestämmer hon sig för två saker: att döstäda och och att skriva sin allra sista bok. Men inte en fiktiv roman den här gången, utan en personlig bekännelse. Hon ska berätta sanningen om ostrondykerskan.

Så ramlar hon och tvingas motvilligt anlita en städfirma för att kunna rensa klart. Den som får uppdraget är Meja, som arbetar där tillfälligt. Enda regeln är att hon inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller det nya bokmanuset. Mötet mellan dessa kvinnor – Inez som måste försonas med sitt förflutna och Meja som vilset famlar efter en framtid – får oanade konsekvenser, både för dem själva och för andra.

Sanningen om ostrondykerskan är en roman om en udda vänskap, om att våga stå upp för sig själv och om ett livsavgörande sökande efter sanningen. Vad var det egentligen som hände den där dagen för så länge sedan?

Om Caroline Säfstrand

Caroline Säfstrand bor i Helsingborg med sin familj skriver. Hennes böcker har nominerats till Årets ljudbok på Storytel, Årets feelgood på Adlibris och Årets feelgood på Feelgoodfestivalen. Hennes nionde roman Låt mig berätta allt utkom i maj 2023 och är den första delen i en ny serie.