Älska pocket, 2023-08-08

Foto: Jeffery Richt

Bortbytaren – rosad första del i Askerserien

Anders de la Motte är dubbelt aktuellt. I september kommer andra delen, Glasmannen, i Anders de la Mottes kritikerrosade Askerserie. Första delen, Bortbytaren, nominerades till Bästa svenska kriminalroman 2022. Under hösten har även Viaplays nya stora dramasatsning Slutet på sommaren premiär.

Anders de la Motte:

– Det blir en hektisk höst! Först Glasmannen. Det har varit väldigt roligt att fortsätta utveckla de lite udda karaktärerna i Askerserien. Och att Slutet på sommaren ska bli TV-serie är otroligt spännande! Jag har läst manus och varit på plats under inspelningen hemma i mina barndomstrakter i Nordvästra Skåne. Dessutom har jag hunnit se många av de fantastiska skådespelarinsatserna och jag känner mig mycket trygg med att detta projekt kommer att bli något alldeles extra.

Anders de la Motte är en av Sveriges mest populära och framgångsrika deckarförfattare. Han har vunnit Svenska Deckarakademins pris två gånger, varit nominerad till en rad andra utmärkelser och flera av hans andra böcker står också på tur för filmatisering. Utomlands är hans böcker översatta till 30 språk.

Bortbytaren – rosad första del i Askerserien

Den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall gällande ett ungt par blir hon ”befordrad” till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de märkliga fallen. Någon placerar ut olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och de två senaste är exakta avbildningar av det försvunna paret.

Fallets vindlingar får Asker att kontakta sin barndomsvän Martin Hill, lektor i arkitektur och med ett intresse för ruiner och övergivna platser. Med hjälp av honom och de kantstötta medarbetarna på Avdelningen för förlorade själar börjar Asker gräva djupare i fallet.

Snart misstänker hon att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska. Kanske rentav ett odjur.

Sagt om boken

”Sällsynt fiffig seriemördarintrig.” Dagens Nyheter

"Bortbytaren suger in läsaren från första sidan och man får vara beredd på att offra nattsömnen; den här thrillern är omöjlig att lägga ifrån sig." Maria Näslund, Göteborgs-Posten

”Som en kombination av Keplers seriemördaraction och en ond folksaga. … Bortbytaren är fullständigt ljuvlig deckarläsning. Berättarglädjen smittar av sig på språket där man hittar många små guldkorn … Samtidigt tar humor och språklig finess aldrig över – här finns hela tiden spänningsdriv och en gåta vars lösning man absolut vill nå. … Deckarkickar av det här slaget är sällsynta.” Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet

”Bortbytaren är en riktig bladvändare och Anders de la Motte lyckas verkligen skapa stor spänning.” Ölandsbladet

"Kanske är Anders de la Motte den mest mångsidiga spänningsförfattare vi har i landet. … Leo Asker är en intressant människa och boken ruskigt spännande.” Borås tidning