Älska pocket, 2021-11-22

Foto: Ida Borg

Boken bakom tv-serien Knutby

En av TV 4/Cmores mest strömmande serie just nu är Knutby med Alba August och Aliette Opheim. Tv-serien Knutby skildrar tiden och händelserna i den lilla församlingen som ledde fram till ett mordförsök och ett mord. Serien bygger på Jonas Bonniers roman med samma namn och är regisserad av Goran Kapetanović, senast aktuell med succéserien Kalifat.

Om boken:

Sommaren  1997 flyttar familjen Forsman till Knutby, redo att påbörja sitt nya liv i Filadelfiaförsamlingen. Under de följande sju åren ska ett fåtal personer och familjer skapa ett förödande nät av erotiska maktrelationer som ofrånkomligt utmynnar i tragedi.

Jonas Bonnier har skrivit en drabbande roman om händelserna i Knutby. Det är en berättelse om en grupp vanliga människor som drömmer om ett jordiskt himmelrike baserat på tro, hopp och kärlek – en treenighet som till slut tjänar helt andra syften.

Sagt om boken

”Jonas Bonnier driver berättelsen framåt med en osviklig hantverksskicklighet. Det är, trots att man vet slutet, oerhört medryckande och spännande.” Svenska Dagbladet

”Jonas Bonnier beskriver ett hänsynslöst maktspel där att så tvivel i medmänniskor är ett effektivt vapen. Maktspelet är en motor, Gudstvivel och sexualitet andra. Bonnier skriver respektfullt om denna tid, det är inget lustfyllt grävande i detaljer utan ett mycket gott försök att skapa trovärdiga personer, psykologiskt och emotionellt.” Folkbladet Premium

”Det har skrivits flera böcker om Knutbydramat. Likaså har det gjorts flera radio- och tv-program … Så vad är det som Jonas Bonnier tillför? Svaret är människorna. Han tränger inkännande in bakom rubrikerna och ger oss känslorna - de inre monologerna. Man känner riktigt hur de utsatta trampar omkring i det gungfly som hela det kvasireligiösa fikonspråket och den påstått kristna miljön utsätter dem för.” Östgöta Correspondenten

”det är … kontrasterna som gör Jonas Bonniers roman levande. Förövarna är förövare, men tillåts också vara komplexa i en berättelse om ondska.” Hallandsposten

”Jonas Bonnier förmår att göra denna osannolika historia sannolik.” Gefle Dagblad

Foto: Fredrik Hjerling

Om Jonas Bonnier

Jonas Bonnier, född 1963, är författare. Han debuterade 1988 med Prinsessan och halva kungariket och har sedan dess givit ut ytterligare ett tiotal romaner, och skriver även film- och tv-manus.

Hans förra roman Helikopterrånet har också verklighetsbakgrund och bygger på mängder av intervjuer. En thriller full av halsbrytande detaljer från ett brott som kom att slå världen med häpnad. Helikopterrånet är såld till 29 länder, och rättigheterna till filmversionen har köpts av Netflix och Jake Gyllenhaal.

I mars 2022 utkommer Jonas Bonniers nya bok Spionen Bergling – en skickligt konstruerad roman. Här utmanar Jonas Bonnier myten Bergling och bjuder på ett hisnande äventyr i den bisarra värld som agenter lever och verkar i.