Älska pocket, 2020-10-27

Årets bästa kriminalroman 2020 – de är nominerade

Nu har Svenska Deckarakademin nominerat årets bästa kriminalromaner. Pocketaktuella Christina Wahldén och David Ärlemalm är bland de nominerade författarna. Vem som tilldelas årets gyllene kofotar avslöjas vid Deckarakademins möte den 22 november.

Årets bästa svenska kriminalroman

Nämn inte de döda av Christina Wahldén

Årets bästa svenska debut

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

Om Nämn inte de döda

Greta lämnar Sverige för att bearbeta ett trauma och kommer till staden Darwin i norra Australien. Men det lugn hon söker uteblir när hon hittar en död kvinna på stranden. Kroppen är svårt sargad och går knappt att identifiera, men snart står det klart att kvinnan tillhörde ursprungsbefolkningen.

Utredningen leds av den bufflige polisen Bluey och hans unga kollega Jess. Tillsammans följer de ledtrådar och spår i ett samhälle där man förhåller sig fritt till lagen och där människor behandlas långt ifrån rättvist.

Regnperioden dröjer, luftfuktigheten är outhärdlig och brottsligheten i Darwin ökar. Det är bråttom att finna svaren. Vad hände egentligen kvinnan på stranden? Rör det sig om en krokodilattack, som alla först tror, eller finns det i själva verket mörka motiv bakom hennes död?

Christina Wahldén är författare och journalist. Hon drivs av en passion för Australien sedan hon studerade i Sydney. Under sina många år som kriminalreporter på Svenska Dagbladet bevakade hon främst våld mot kvinnor och flickor, som våldtäkt, hedersrelaterat våld, tvångsäktenskap och människohandel. Cyklonvarning, uppföljaren till Nämn inte de döda och andra delen i serien, utkommer i januari 2021

Om Lite död runt ögonen

En gripande bladvändare från Stockholms skuggsida, en kärlekshistoria mellan två föräldrar, en levande och en död, och deras barn. När Sofia dör av en överdos lämnar Arto livet som missbrukare för att försöka skapa en tillvaro för sig själv och dottern Bodil. Då han anklagas för att sälja droger och får sparken från den skola där han arbetar i köket, pressas han att ordna pengar på de sätt han känner sedan gammalt. Under senhöstens nätter tvingas Arto allt längre in i en värld av lögner, brott och våld när han försöker rädda sig själv och sin dotter. Lite död runt ögonenär en rå och ömsint skildring av ett Stockholm som vi sällan får läsa om.

David Ärlemalm är född 1975 i Stockholm, där han fortfarande bor med sin familj. David Ärlemalm är hans första roman. I april 2021 utkommer David Ärlemalms andra roman Som natten.