Petra Holst belyser psykets mörkaste vrår

Petra Holst arbetar som högstadielärare i svenska och engelska och debuterade som författare år 2010. Nu är hon pocketaktuell med Bländad, en relationsroman som belyser det mänskliga psykets mörkaste vrår.

Bländad är en psykologisk relationsroman om hur en helt vanlig kvinnas liv förvandlas till en klaustrofobisk mardröm när hennes ungdomsvän flyttar in i samma villakvarter. Hur fick du idén till boken?

– För några år sedan läste jag en kort tidningsartikel om två svenska gymnasietjejer som hade anklagat sin manlige lärare för sexuella trakasserier. Men senare erkände flickorna att de bara hade hittat på alltsammans. Jag funderade på vad som kunde ha utlöst deras hänsynslösa beteende, och när jag i samma veva hörde ordet ”vardagspsykopat” för första gången trillade alla pusselbitar på plats. Plötsligt hade jag två karaktärer: den manipulativa och känslokalla Malena och hennes intet ont anande kompis Liv. Men jag ville även skildra vad som händer efter katastrofen och därför låter jag tjejerna mötas igen 25 år senare. Eftersom Liv är både äldre och klokare nu inser hon snart att det är någonting som inte stämmer med Malena.

Du har kommit ut med flera romaner tidigare, men det här är den första titeln som ges ut i pocket. Vad kommer läsaren möta för berättelse?

– Alla mina böcker handlar om relationer, men den här gången har jag valt att belysa de mörkaste vrårna i det mänskliga psyket. I Bländad möter läsaren en riktigt obehaglig person som drivs av sin avundsjuka, maktlystnad och hämndgirighet. Hennes förvrängda världsbild får förödande konsekvenser för Liv, huvudkaraktären i boken. Medan jag skrev föreställde jag mig henne som en sprattlande fluga i ett spindelnät.

 Berätta något om valet av titel. Varför Bländad?

– När jag gjorde research fanns det ett ord som ständigt återkom: hur psykopaten bländar sin omgivning. Malena är en mästare på att ljuga och förställa sig, och för att vinna folks förtroende speglar hon sina offers personligheter. Därför tror Liv inledningsvis att hon har hittat sin själsfrände i Malena. När bubblan brister och Liv inser att hon har blivit lurad ställs hon inför nästa prövning: att övertyga sin man och alla andra i kvarteret om att den nya grannen inte är den hon utger sig för att vara. Men det är inte så lätt eftersom den karismatiska Malena vet precis vilka knappar hon ska trycka på för att få sin vilja fram.

Vad har du mött för läsarreaktioner?

– Många säger att boken är spännande. Jag har också fått höra att den är otäck och några läsare har nästan mått fysiskt illa av att läsa om hur Malena bryter ner Liv. Sedan finns det även de som har råkat ut för en psykopat själva, och de trycker snarare på att boken känns trovärdig.

Vad gillar du själv att läsa?

– Jag har en ganska bred smak: spänningslitteratur, klassiker, framtidsdystopier, historiska romaner … En kärlekssaga som innehåller det mesta av allt är Diana Gabaldons Outlander-serie. Jag är också väldigt förtjust i Margaret Atwood. Hennes postapokalyptiska Oryx och Crake är ett mästerverk.

Bländad av Petra Holst finns i pocket från 13 december 2016

Intervju Lisa Jonasdotter Nilsson

Foto: Emil Malmborg

Petra Holst foto Emil Malmberg

Petra Holst är född 1969 och bor i Bjärred i Skåne. Foto: Emil Malmberg

 

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Mail

Kommentera