Omröstningen är klar – här är höstens Läsarfavoriter!

Sommarens omröstning av ”Läsarfavoriter” är avslutad och nu kan vi stolt presentera resultatet! Stort tack för allt engagemang som ni läsare har visat, fyra fina favoriter kommer nu finnas tillgängliga lagom till Läslovet v 44.

I det nya släppet ingår Parfymen av Patrick Süskind (1985) När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall (1993) Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson (1994) och Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda (2004) Fyra väldigt olika böcker, med det gemensamt att det är böcker som vi fortsätter att rekommendera och kalla våra favoritböcker. Vilken är din favorit?

Thorvall_Nar_Man_OKwebb

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall

”Det är en fantastisk bok! Gripande, realistisk, osentimental, bildande, tankeväckande och mycket, mycket välskriven. En av de bästa svenska romanerna som skrivits de senaste tjugo åren. Tveklöst.” Bloggen Bokmania

I det vitlysande midsommarljuset i norr möter den blyga nyutexaminerade småskollärarinnan och skogshuggardottern sitt öde i en charmig skönsjungande läroverksadjunkt söderifrån. Han är svärmiskt intresserad av arbetarnas sak och ser i den unga Hilma den vackraste av blommor, sprungen ur de djupa skogarna och deras genuina folk. Strax efter bröllopet visar det sig att Sigfrid är sinnessjuk, något som hans familj valt att tiga om. Enligt lagen är det en sjukdom belagd med äktenskapsförbud för avkommans skull. Men hon var ju bara en enkel flicka. Hon kunde offras för allt detta hände på den tid då det ännu var tillåtet att skjuta arbetare…

Berättelsen är baserad på Thorvalls egen mors levnadsöde och handlar om en kvinnas svåra liv vid en mentalsjuk människas sida. Men den tar också upp 30-talets klassamhälle och de dramatiska Ådalshändelserna då fem människor skjuts till döds av militär.

Kerstin Thorvall (1925-2010) belönades med Moa Martinson-priset för trilogin När man skjuter arbetare och böckerna blev också hennes stora publik och kritikerframgång. Nu ges första delen i trilogin ut som en ”Läsarfavorit”.

Suskind_Parfymen_OKwebb

Parfymen av Patrick Süskind

”Ett läsäventyr av lika sällsamt slag som dess sagolika berättelse” Svenska Dagbladet

En vanlig människa skulle lätt kunna gå under i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter under 1700-talet utgör. Men Grenouille är ingen vanlig människa. Han saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Han är född med ett säreget luktsinne och han glömmer aldrig en lukt. Dofter blir hans besatthet och hans yrke — parfymörens. Han dras till unga oskuldsfulla kvinnor; kvinnorna intresserar honom inte — men Doften! Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler. Som världens mest framstående parfymör vet han hur. Men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor …

Parfymen är en nervkittlande thriller, omöjlig att lägga ifrån sig. Men den är mer än så. Med den färgstarka tidsskildringen, de detaljerade personporträtten och det avskalade, nästan stiliserade språket, är det också en ovanligt levande historisk roman.

Patrick Süskind (1949) fick ett stort internationellt genombrott med Parfymen (1985) Boken räknas numer om en modern klassiker och har även filmatiserats. Nu ges den ut på nytt som en Läsarfavorit.

Fredriksson_ANNA_OKwebb

Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson

”…jag kan inte göra annat än att älska denna vackra bok.” Bloggen Boktagen

 ”Härlig bok som vidöppet visar på kvinnors relation till varandra i rakt nedstigande led. Hög igenkänningsfaktor!” Läsarröst Boksidan.net

Anna, Hanna och Johanna är ett kärleksfullt och personligt porträtt av tre kvinnor ur olika generationer. Hanna som är född på 1860-talet och lever under fattiga förhållanden, Johanna som är hennes dotter som växer upp i Göteborg och får ett politiskt uppvaknande och följer arbetarrörelsen och hennes dotter Anna som är en modern yrkeskvinna. Marianne Fredriksson varierar sitt språkgrepp när hon skildrar de olika tiderna. Samtidigt låter hon nyckelhändelser vandra genom generationerna och upplevas i olika tidsandor. Hon tecknar individuella bilder av tre olika kvinnor, bilder som läggs över varandra för att till sist sammanfalla.

Marianne Fredriksson (1927-2007) är en av Sveriges mest älskade och lästa författare, Anna, Hanna och Johanna (1994) är hennes nionde roman och den blev också blev hennes största internationella genombrott. Romanen bygger på noga dokumenterad verklighet – kvinnors villkor och roller under den långa omvälvande fas då det svenska samhället utvecklades från fattigdom till välstånd. Nu ges den ut på nytt som en av våra Läsarfavoriter.

Gavalda_Tillsammans_OKwebb

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

 »Den här boken hade varit värd en tågbiljett – vart som helst, Berlin, Umeå – bara man hade fått sitta ifred i många långa timmar och läsa.« femina

 »… man gläds av hela sitt hjärta.« Dagens Nyheter

 »En lustfylld bok. Det skimrar om detaljerna.« Göteborgs-Posten

 Handlingen i Anna Gavaldas älskade roman utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak. Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats, men som alla har stora hjärtan.

Anna Gavalda (1970) har nått stora framgångar och vunnit flera priser för sina böcker. Mest känd är romanen Tillsammans är man mindre ensam som filmatiserades 2007 av Claude Berri, med bland annat Audrey Tautou i en av rollerna. Nu ges Tillsammans är man mindre ensam ut som en Läsarfavorit.

Omröstningen av ”Läsarfavoriter” görs tillsammans med Akademibokhandelns Vänner, men böckerna går att hitta i all bokhandel. Höstens framröstade favoriter finns i butik f.o.m v 44 och våren 2017 görs en ny omröstning för nästa släpp.

Omslagen är gjorda av Sara R. Acedo

För frågor och recensionsexemplar kontakta klara.johansson@bonnierforlagen.se

 

 

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Linkedin
Mail

Kommentera